INDICE DE RECETAS

sábado, 19 de octubre de 2013

MASSA MARE FARINA D'ESPELTA I FARINA DE CIVADA

Avui passejant pel mercat ecològic de Palma que està a la Plaça dels patins, he trobat un lloc que m'ha encantat, el lloc és monogràfic de farines ecològiques i artesanes, conreades per la finca Són Ramón Vell de Manacor, tenen moltes varietats de farina, la majoria són de blat però també he trobat una de civada i una altra d'espelta. 

Doncs bé he volgut començar les receptes d'aquest blog fent una massa mare d'aquestes dues farina, lògicament les dues integrals, és una recepta a molt llarg termini, ja que si neix el blog ara també ha de néixer la massa mare i aniré realitzant pans amb aquesta massa.

La massa mare, com a ésser viu que és es mereix un nom, a mi se m'ha ocorregut posar-li Migueta i en els primers dies de vida com si fos un bebè veurem el seu desenvolupament i com es va fent adulta amb el pas dels dies.

Les farines utilitzades són 50% farina de civada i 50% farina d'espelta.
L'espelta és un cereal molt antic, fa 7000 anys ja es coneixen cultius en Iran, i a Egipte era un cereal molt utilitzat. L'espelta és un cereal altament energètic ja que els seus nutrients principals són els carbohidrats encara que aporta menys calories que la farina clàssica de blat, però destaca sobretot pel seu alt contingut en proteïnes d'elevat valor biològic amb aminoàcids com la lisina, escassa en altres cereals. Sent també una estupenda font de minerals i vitamines sobretot del grup B.
La seva farina té un sabor lleugerament dolç amb un toc que recorda a la nou, sent més soluble en aigua, més fàcil de digerir que la farina de blat i encara que molt més pobre en gluten que altres blats panificables, segueix tenint gluten, per la qual cosa és un cereal que no deuen consumir-ho els celíacos.

La civada (avena sátiva) és una planta de la família de les poáceas, que és un cereal. La planta aconsegueix metre i mitjà d'altura. Posseeix fulles lanceoladas de fins a uns 4 cm. de longitud. Les flors apareixen en espigues, i els grans apareixen sobre la mateixa espiga. Aconsegueixen 1,5 cm. i presenten una forma bastant allargada i estreta, diferenciant-se així del blat, que és més estret.
Procedeix d'Europa i es conrea en molts llocs del món, sent el centre i el nord d'Europa, i el nord d'Amèrica els països on es conreen més. Actualment és un cereal que està molt valorat per les seves propietats alimentoses.
La civada és remineralizant, emoliente, analèptic, laxant lleuger, timolèptic, tònic cardíac, anti-dispéptico, anti-astènic i anti-diarrèic.

INGREDIENTS:

50 grams farina de civada.
50 grams farina d'espelta.
100 grams d'aigua.


 ELABORACIÓ:

El primer dia barregem en un pot de cristall o recipient transparent tots els ingredients tapem i deixem reposar a temperatura ambient, molt important no deixar prop de corrents d'aire ni en un ambient fred convé que tingui una temperatura constant i més o menys càlida. 
BENVINGUDA MIGUETA!!!!!!.

No hay comentarios:

Publicar un comentario